DSC_4332 Dorothé Jansen

Dorothé … aktief … creatief … vakvrouw met naald en draad … modemaker … naai instructeur … Atelier DJ … recycle deskundige … altijd vol plannen, tips en ideetjes om het thuis en in de wereld mooier en groener te maken … hardloper … regeltante … ontdekker … betrokken bij mensen … verderdenker … bewust vrijwilliger … blogger … 57 jaar… getrouwd met Arjen … moeder van drie grote zonen …

 

Dorothé:

Geboren als schippersdochter en later opgegroeid in Nijmegen. Na het VWO wilde ik van boord en volgde Schoevers. Ik werkte lang als (directie-)secretaresse in Gelderland en Zuid-Holland waar ik naar toe verhuisde voor de man met wie ik later trouwde en drie zonen kreeg.

Naaien doe ik al heel lang. Ik ben begonnen te naaien met een handnaaimachine merk Singer van mijn moeder toen ik nog niet eens op de middelbare school zat. Mijn eerste maaksel was een rokje van tweed. Daarvan is helaas geen foto want ik had toen nog geen fototoestel. De eerste foto’s van zelfgemaakte kledingstukken dateren uit de periode 1975-1980.

1975 rok lang batik_1 1976 rok stroken_1 1978 rok en blouse met maoboord_1

1988 rok en blouse_1 1989 blouse zonder kraag_1

De volgende periode t/m 1990 kenmerkte zich door een toenemend gewicht. Ik werkte als secretaresse en moest er ondanks dat gewicht toch representatief uitzien. Er was niks leuks in mijn maat te koop en daarom maakte ik veel zelf. Het lukte gelukkig om 25 kilo af te vallen zoals je in de voor-en-na-foto kunt zien. Ondertussen had ik ook een eigen naaimachine gekocht: de Pfaff Festival voor destijds 1.000 gulden. Die heeft zijn geld meer dan opgebracht.

  1993 jas winterjas met shawllkraag_1_1 1994 jas herenjack_1_1 1995 trouwpak d_1_1

Vlak daarna leerde ik mijn man kennen en in de daaropvolgende periode tot 1996 maakte ik veel aparte kleding. Ik ging op les bij de Knipmodecursus in Rotterdam. Daar maakte ik o.a. deze jas die ik in Parijs droeg, maar ook mijn eigen trouwkleding en een jas die manlief meer dan tien jaar heeft gedragen zo trots was hij. Vanaf 1997 werden drie zonen geboren en de tien volgende jaren maakte, repareerde en recyclede ik heel veel kinderkleding, maar ook wel positiekleding voor mezelf. Ik heb toen ook een lockmachine aangeschaft: de Quatro Lock 4D.

2008 circelrok b 075_1 2009 jeans later gefotografeerd _1

Vanaf 2006 heb ik opnieuw les genomen, ditmaal bij een modevakschool. Behalve fijne techniekkneepjes leerde ik er ook patroontekenen. Ik ben gecertificeerd voor de modules Rokken, Broeken en Blouses voor dames maar ik kan ook kinderkleding, japonnen en jassen op maat tekenen maar dat duurt wat langer

Mijn apparatuur veranderde met mij mee. Ik kocht een nieuwe naaimachine: de Pfaff Expression 2.0 en later nog een speciale coverstichmachine: de Janome Cover Pro 1000 CPX. Ook volgde ik diverse workshops op creagebied: sieraden maken, scrapbooking, Knip- en Plak en ik maak nog veel gebruik van wat mijn vader mij geleerd heeft over schilderen en opknappen.

P1090834_1 P1100677_1 P1110063_1 P1110240_1

Ik vind het belangrijk dat je spullen een tweede kans geeft als je erop uit gekeken bent of als ze kapot gaan. We moeten met zijn allen een beetje op het milieu passen en recyclen is voor mij een tweede natuur. Verder vind ik het fijn om mijn vaardigheden op naaigebied aan anderen door te geven. In deze tijd waarin de euro’s je portemonnee uitvliegen is repareren weer lonend.

Naast het huishouden en naaiwerk heb ik nog diverse andere hobby’s waarvan hardlopen en bloggen de belangrijkste zijn. Klik hier maar eens voor mijn blog waar ik over al mijn activiteiten schrijf. In een apart hoofdstuk daar kun je mijn tips en trucs op naaigebied vinden.

Vanaf september 2016 ga ik verder onder de nieuwe naam:

Atelier DJ

Vergeet niet om een kijkje op de nieuwe website te nemen: https://atelierdj.wordpress.com/